DorinaYoga.com

Rólam

DSCF8624zsuféle

2006-ban ismerkedtem meg a jógával. Amikor elkerültem az egyetemre, az egy nehezebb időszak volt az életemben. Többek között a jóga segített, mint kiegészítő holisztikus gyógymód kilábalni a depresszióból. 2013-ban döntöttem úgy, hogy elvégzem a jógaoktatói és sportedzői tanfolyamot. Gyermekkorom óta érdekeltek azokra a nagy kérdésekre a válaszok, miszerint, „mi az élet értelme, célja, honnan jövünk, merre haladunk”. A pszichológia, az elme működése, ezáltal a jógapszichológia számomra különösen érdekes terület. Gyermekkoromtól kezdve aktívan sportoltam, életem meghatározó részévé vált a sport. A jógában megtaláltam, azt a mozgásformát, amely egyszerre foglalkozik a lelki és elmefolyamatokkal, miközben megfelelő fizikai fittséget is eredményez.

Nagy szerencsém volt: ahogy megkaptam a végzettséget, felkértek a székesfehérvári Öreghegyi Közösségi Házból jóga oktatásra, azóta tartom ott az órákat. Az öreghegyi jógázók nagyon lelkesek és kölcsönösen motiváljuk, fejlesztjük egymást.

Már gyermekjóga órákat is tartok.

A gyermekjóga eszköz annak érdekében, hogy a gyermekek képesek legyenek kifejleszteni önmagukban minden pozitív tulajdonságot. A gyermeki lét sajátosságait figyelembe véve, egy jógaóra minden pillanatát átszövi a játékosság és mese. Külső szemlélőként egy drámajátékot figyelhetünk meg, jelmez nélkül, ám de tudatos mozgáselemekkel, teljes átéléssel kivitelezve. A mozgás, a játék, a mese alkalmazása egy időben.

A gyermekjóga mindazzal a sok áldásos hatással rendelkezik, mint a felnőttekkel végzett jóga. Összetetten fejti ki a hatását az egész emberre vonatkozóan. Erősíti az idegrendszert, javítja a figyelmet, koncentrációt, fejleszti az önbizalmat, testtudatosságot, hozzásegít a szorongások, félelmek leküzdéséhez. Jótékonyan hat a csontokra, izmokra, izületekre, rugalmassá teszi a hátgerincet, korrigálja a rossz testtartást, erősíti az immunrendszert. Megtanulnak a gyermekek ellazulni, amely a mai világban kincset ér.

Összefoglalóan Testi és Lelki harmóniát eredményez.

A gyermekjóga képességfejlesztő hatásokkal is rendelkezik. A mozgásfejlesztés mellett fejleszti a memóriát, az észlelést, érzékelést, percepciót, a verbális, érzelmi és gondolkodási funkciókat is.  Általában külön foglalkozunk az óvodásokkal és iskolásokkal, tinédzser kortól már a felnőtt csoportokban jógázhatnak a gyermekek. Létezik babajóga is. Jógázni fogantatástól kezdve érdemes. A kismamajóga oktatók azt mondják, hogy a biztonság kedvéért a terhesség 3 hónapos korától egészen addig, amíg az ember él.

Célom, hogy minél több emberrel megtapasztaltathassam a jóga áldásos hatásait. Hosszú távú céljaim között szerepel, hogy cégeknél is tarthassak majd jógaórát irodai dolgozóknak, hiszen én is dolgoztam multinacionális vállalatnál és tudom, hogy ha hosszú órákat töltünk a számítógép előtt, mennyire fontos, hogy néha picit felálljuk, átmozgassuk a testünket, gerincünket, fizikailag és szellemileg is felfrissülünk, hatékonyabbá és gyorsabbá válik a munkavégzés. Külföldön már számos lehetősége van az irodai dolgozóknak a munka közbeni, vagy közvetlenül a munkaidő utáni, a cég keretein belüli felfrissülésre, feltöltődésre. Szerencsére azt tapasztalom, hogy hazánkban is egyre több az olyan fejlődő vállalat, amely nyitott a hasonló törekvések befogadására.

A jóga mellett a legtöbb mozgásforma és sport közel áll hozzám. A sport szeretetét már kisgyermekkoromban magamba szívtam. Sportszerető családban nőttem fel, már korán megtanultam, hogy a sport éppúgy szól a személyiség fejlesztéséről, mint a test neveléséről.  Testnevelés tagozatos iskolába jártam, versenyszerűen atletizáltam és tíz éves korom óta a mai napig versenyszerűen vitorlázom a Velencei-tavon a Sirály Vizi Sport Club-ban.

Ezen a nyáron szeretném minél több emberrel elkezdeni megismertetni a vízen való jógázás csodálatos világát az úgynevezett Stand Up Paddling jógát, röviden (SUP jógát), amelyet egy szörfdeszkához hasonló, csak kicsit szélesebb és vastagabb deszkán hajtunk végre. Felejthetetlen élmény a természetben és a vízen jógázni, verőfényes napsütésben vagy akár naplementében. Egyszerre tapasztalhatjuk meg a természet és a jóga csodás, gyógyító hatásait.

Jógaoktatói, sportedzői és pszichológiai asszisztensi végzettségem mellett, közgazdász- marketing menedzser diplomám van.

A jóga egy izgalmas önismereti út, amelyen, ha elindul az ember, folyamatosan új és új kapuk nyílnak meg előtte, életünk végéig folytatható a fejlődés.