DorinaYoga.com

Rólam

DSCF8624zsuféle

2006-ban ismerkedtem meg a jógával. Amikor elkerültem az egyetemre, az egy nehezebb időszak volt az életemben. Többek között a jóga segített, mint kiegészítő holisztikus gyógymód kilábalni a depresszióból. 2013-ban döntöttem úgy, hogy elvégzem a jógaoktatói és sportedzői tanfolyamot. Gyermekkorom óta érdekeltek azokra a nagy kérdésekre a válaszok, miszerint, „mi az élet értelme, célja, honnan jövünk, merre haladunk”. A pszichológia, az elme működése, ezáltal a jógapszichológia számomra különösen érdekes terület. Gyermekkoromtól kezdve aktívan sportoltam, életem meghatározó részévé vált a sport. A jógában megtaláltam, azt a mozgásformát, amely egyszerre foglalkozik a lelki és elmefolyamatokkal, miközben megfelelő fizikai fittséget is eredményez.

Nagy szerencsém volt: ahogy megkaptam a végzettséget, felkértek a székesfehérvári Öreghegyi Közösségi Házból jóga oktatásra, azóta tartom ott az órákat. Az öreghegyi jógázók nagyon lelkesek és kölcsönösen motiváljuk, fejlesztjük egymást.

Már gyermekjóga órákat is tartok.

A gyermekjóga eszköz annak érdekében, hogy a gyermekek képesek legyenek kifejleszteni önmagukban minden pozitív tulajdonságot. A gyermeki lét sajátosságait figyelembe véve, egy jógaóra minden pillanatát átszövi a játékosság és mese. Külső szemlélőként egy drámajátékot figyelhetünk meg, jelmez nélkül, ám de tudatos mozgáselemekkel, teljes átéléssel kivitelezve. A mozgás, a játék, a mese alkalmazása egy időben.

A gyermekjóga mindazzal a sok áldásos hatással rendelkezik, mint a felnőttekkel végzett jóga. Összetetten fejti ki a hatását az egész emberre vonatkozóan. Erősíti az idegrendszert, javítja a figyelmet, koncentrációt, fejleszti az önbizalmat, testtudatosságot, hozzásegít a szorongások, félelmek leküzdéséhez. Jótékonyan hat a csontokra, izmokra, izületekre, rugalmassá teszi a hátgerincet, korrigálja a rossz testtartást, erősíti az immunrendszert. Megtanulnak a gyermekek ellazulni, amely a mai világban kincset ér.

Összefoglalóan Testi és Lelki harmóniát eredményez.

A gyermekjóga képességfejlesztő hatásokkal is rendelkezik. A mozgásfejlesztés mellett fejleszti a memóriát, az észlelést, érzékelést, percepciót, a verbális, érzelmi és gondolkodási funkciókat is.  Általában külön foglalkozunk az óvodásokkal és iskolásokkal, tinédzser kortól már a felnőtt csoportokban jógázhatnak a gyermekek. Létezik babajóga is. Jógázni fogantatástól kezdve érdemes. A kismamajóga oktatók azt mondják, hogy a biztonság kedvéért a terhesség 3 hónapos korától egészen addig, amíg az ember él.

Több székesfehérvári óvodától és iskolától megkaptam azt a megtisztelő lehetőséget, hogy a közeljövőben együtt dolgozhassak velük és gyermekjóga órákat tarthassak az intézmények keretein belül.

Az Öreghegyi közösségi ház mellett Szabadbattyánban és Úrhidán is elkezdtem órákat tartani és örömmel tapasztalom, hogy nagyon nyitottak és befogadóak az emberek a mozgásforma iránt.

Célom, hogy minél több emberrel megtapasztaltathassam a jóga áldásos hatásait. Hosszú távú céljaim között szerepel, hogy cégeknél is tarthassak majd jógaórát irodai dolgozóknak, hiszen én is dolgoztam multinacionális vállalatnál és tudom, hogy ha hosszú órákat töltünk a számítógép előtt, mennyire fontos, hogy néha picit felálljuk, átmozgassuk a testünket, gerincünket, fizikailag és szellemileg is felfrissülünk, hatékonyabbá és gyorsabbá válik a munkavégzés. Külföldön már számos lehetősége van az irodai dolgozóknak a munka közbeni, vagy közvetlenül a munkaidő utáni, a cég keretein belüli felfrissülésre, feltöltődésre. Szerencsére azt tapasztalom, hogy hazánkban is egyre több az olyan fejlődő vállalat, amely nyitott a hasonló törekvések befogadására.

A jóga mellett a legtöbb mozgásforma és sport közel áll hozzám. A sport szeretetét már kisgyermekkoromban magamba szívtam. Sportszerető családban nőttem fel, már korán megtanultam, hogy a sport éppúgy szól a személyiség fejlesztéséről, mint a test neveléséről.  Testnevelés tagozatos iskolába jártam, versenyszerűen atletizáltam és tíz éves korom óta a mai napig versenyszerűen vitorlázom a Velencei-tavon a Sirály Vizi Sport Club-ban.

Ezen a nyáron szeretném minél több emberrel elkezdeni megismertetni a vízen való jógázás csodálatos világát az úgynevezett Stand Up Paddling jógát, röviden (SUP jógát), amelyet egy szörfdeszkához hasonló, csak kicsit szélesebb és vastagabb deszkán hajtunk végre. Felejthetetlen élmény a természetben és a vízen jógázni, verőfényes napsütésben vagy akár naplementében. Egyszerre tapasztalhatjuk meg a természet és a jóga csodás, gyógyító hatásait.

Jógaoktatói, sportedzői és pszichológiai asszisztensi végzettségem mellett, közgazdász- marketing menedzser diplomám van.

Székesfehérváron nőttem fel és jelenleg is itt élek férjemmel. Nagyon nagy szerencsém van, szerető szüleim mindenben támogatnak. Férjemmel mindketten természetszerető emberek vagyunk, sokat kirándulunk és törekszünk boldogan, kiegyensúlyozottan megélni együtt az élet minden gyönyörű pillanatát.

A jóga egy izgalmas önismereti út, amelyen, ha elindul az ember, folyamatosan új és új kapuk nyílnak meg előtte, életünk végéig folytatható a fejlődés.